Decembershop i Aarup

DecemberShoppenTil Open By Night den 28. november åbner der en ny butik i Bredgade.

Initiativet kommer fra Jimmy Steen Eriksen, der også er Brygmester på Aarup Bryghus. Det er da også Aarup Bryghus butik at Decembershoppen åbner.

Brygmester Jimmy Steen Eriksen med et udvalg af Aarup Bryghus øl
Brygmester Jimmy Steen Eriksen med et udvalg af Aarup Bryghus øl

Jimmy forklarer, at ideen opstod fordi Aarup Bryghus har solgt så mange øl i løbet af oktober, at han var bange for at have udsolgt i starten af december. Det ville jo være ærgerligt at stå med en lukket butik i decemberhandelen. Samtidig er der mange iværksættere og kunsthåndværkere, der mangler et sted at vise og sælge deres varer og måske ikke er helt klar til at åbne en butik selv. Aarup Bryghus har allerede kaffe fra Holy Bean i butikken og det var derfor oplagt også at åbne den for andre lokale varer. Hver sælger vil få deres eget udstillingssted med plads til varer og eventuel en lille historie om deres baggrund og produkt.

Holy Beans risteri, hvor julekaffen skal laves
Holy Beans risteri, hvor julekaffen skal laves.( Billede fra http://instagram.com/holy_bean)

Indtil videre er der tilsagn fra 3 lokale. Helle Mikkelsen vil sælge sin glaskunst i butikken. Magtenbølle kommer med mjød og honning og eventuelt også andre produkter som honning cremer. Der er også interesse fra en lokal der laver dekorationer og en der laver smykker på en helt speciel måde. Holy Bean har også lovet at lave en speciel julekaffe der bliver solgt i butikken.

Der er plads endnu og hvis der kommer rigtig mange, bliver der sat hylder op, så der kan blive plads til alle. Det er selvfølgelig et krav, at deltagende fødevarevirksomheder skal være godkendte.

Jimmy forestiller sig at man kan bruge mange af produkterne som en helt speciel Aarup baseret vært/værtindegave når man skal til julearrangementer i alle dele af landet. Der er også indkøbt gaveæsker, så man kan få en blanding af produkterne med eksempelvis honning fra magtenbølle, øl, kaffe og glaskunst fra Aarup.

I første omgang hedder den Decembershoppen, men hvis der er interesser for det, vil han fortsætte som Iværksættershoppen ind i det nye år.

Hvis det er noget for dig, kan du læse lidt mere og kontakte Jimmy her: https://www.facebook.com/events/1534831810089202/?pnref=story

Aarup.dk synes det lyder som endnu et godt initiativ og glæder os til en december med masser af liv i Bredgade.

 

Folkebladet og Danske Bank

Part 5 af konjunkturmålingen runder Folkebladet og Danske Bank.

Folkebladet i Assens Kommune 

Claus Jacobsen med et eksemplar af Folkebladet
Claus Jacobsen med et eksemplar af Folkebladet

På Folkebladet mener Claus Jacobsen, at der er tegn på fremgang for by og egn. Det ses tydeligt via flere annoncer, som er et godt konjunkturbarometer. Folk er virkelig parate til at bruge flere penge. Staten burde dog beholde bolig-job-ordningen for at give mere arbejde til håndværkerne, det ville gavne os alle.

Hvis byen skal klare sig godt, må vi holde sammen, yde god service, og alle forretninger må være meget opmærksomme på folks især nye ønsker/nye varetyper. Disse må desuden være med på god service, og folk må handle lokalt. Det gælder også om i videst muligt omfang at annoncere lokalt.

Når Aarup klarer sig bedre end andre byer i nærheden, skyldes det beliggenheden, naturen, infrastrukturen og de gode store virksomheder, især Tempur og Carl Hansen for nu at nævne de største, men de andre bør ikke glemmes.

Interview ved Hans Walmar

 

Lasse Djernæs Sørensen, Søren Stokholm og Raphael Curreaux Neerholt fra Danske Bank, Aarup
Lasse Djernæs Sørensen, Søren Stokholm og Raphael Curreaux Neerholt fra Danske Bank, Aarup

Den Danske Bank i Aarup

Bankens leder i Aarup, Lasse Sørensen, kunne fortælle til Aarup.dk, at Aarup fra 2007-2014 har fået i gennemsnit 49 indbyggere mere om året. Alene i 2013-2014 er befolkningen steget med 101 i Aarup, mens Assens by i samme periode har mistet 116. Væksten i 2013-14 svarer til godt 3 %. Også i perioden 2007-10 var der pæn vækst i Aarup med i alt 302. Han oplyser også, at Danmark generelt i 1. halvår 2014 har haft en omsætningsforbedring på 1,1% (renset for energi og biler) mod forventet 0,3%. De rensede tal tyder på en stigning på 2% i privatforbruget, og det er ganske pænt og giver øget forbrugertillid og optimisme. Et middel parcelhus på ca. 140 kvm koster i Aarup ca. 1 mio., og landsgennemsnittet er 1,55 mio.

Der sælges i byen p.t. 5-10 huse pr kvartal, men de økonomiske nøgletal vil skabe bedre muligheder. I takt med denne opdrift vil der kunne lånes i husene til energiforbedringer og andre gode foranstaltninger til gavn for beskæftigelsen. Og netop denne fornuftige pengeanvendelse hos forbrugerne vil være samfundsgavnlig. Med håndværkerfradrag i resten af dette år vil det kunne investeres fornuftigt og fremtidsorienteret.

Om årsagerne til den gode fremgang i Aarup by nævner lederen i Den danske Bank Lasse Sørensen bl.a. flg.: De meget gode trafiklinjer i forening med “roen, idyllen og naturen” giver gode muligheder for bosætning og hurtig transport til de store vækstbyer ved Lillebælt og til Odense. Disse hurtige transportmuligheder har den idylliske by Assens ikke. Med den megen pendling i nutiden har Aarup derfor klare fortrin.

Interview ved Hans Walmar

Nils Arne Sørensen om Danmark under 1. Verdenskrig

Nils Arne Sørensen fortæller om Danmark under 1. Verdenskrig

Onsdag den 5. nov. var der et vellykket foredrag om 1. Verdenskrig på Industrien med Industriens Foredragsforening som arrangør.

Industriens Foredragsforening havde arrangeret foredraget med Nils Arne Sørensen
Industriens Foredragsforening havde arrangeret foredraget med Nils Arne Sørensen

Under denne krig døde der 9 – 10 mio. soldater, desuden 5 mio. civile og mange af soldaterne døde i skyttegravene. Danmarks grænse gik dengang ved Kongeåen, så 30.000 sønderjyder slap ikke for at komme i krig på tysk side, og 5.000 – 6.000 af dem overlevede ikke.
Danmark var dengang stærkt domineret af et stærkt landbrug, men industri og arbejderbevægelse var klart på vej frem. Danmark havde i perioden 1913-20 en radikal regering med Zahle i spidsen – og med støtte af Socialdemokratiet. Midt under krigen fik regeringen deltagelse af kontrolministre fra V, K og S.
I 1914 var der generelt enighed om udenrigspolitikken, der betød dansk neutralitet, og kongen forlangte af de radikale, at de skulle acceptere denne forsvars- og udenrigspolitik, og kongen meddelte den 1. aug. 1914, at Danmark gennem en ensartet neutralitet ville opretholde et venligt forhold til alle nationer.
Danmark havde jo en stor udenrigshandel med både England og Tyskland, og begge lande ville gerne have danske landbrugsvarer, ikke mindst fordi mange af deres landmænd nu var udsendt som soldater.

Nils Arne Sørensen fortæller om Danmark under 1. Verdenskrig
Nils Arne Sørensen fortæller om Danmark under 1. Verdenskrig

De danske bælter blev mineret under krigen, men Tyskland havde den fordel, at de kunne sejle gennem Kielerkanalen. I perioden efter 1914 blev der indkaldt 58.000 soldater, heraf blev de 10.000 placeret på Fyn og i Jylland, mens de 48.000 kom til Sjælland, og de blev bl.a. sat til at grave skyttegrave og anlægge befæstningsanlæg rundt om hovedstaden. De kedede sig imidlertid bravt og manglede i landbruget.
I Sønderjylland, der kom tilbage til Danmark i 1920, anlagde tyskerne “Sicherungsstelle Nord”, et befæstningsanlæg mellem Rødekro og Skærbæk for det tilfælde, at der skulle komme et (engelsk) angreb fra nord, men angrebet kom ikke. under krigen kom der mange undtagelseslove, der satte den ellers herskende markedsøkonomi ud af kraft – det betød f. eks. prisreguleringer på fødevarer og lejligheder.
Da USA gik ind i krigen i 1917, standsede England og USA eksporten til Danmark, og det betød forsyningsvanskeligheder, så prisen på alle varer måtte reguleres, og kommunerne måtte f.eks. uddele kartofler til værdigt trængende, og de sociale udgifter blev 10-doblet. Det var de almindelige arbejdere og selvstændige, der skabte værdierne, men det var på Børsen, at man kunne score kassen, og gullasch-baronerne tjente virkeligt godt – man kunne tale om “minutmillionærer”.
Fra 1914-18 havde arbejderne og de off. ansatte en nedgang i lønnen, men mange selvstændige havde fremgang. Trods nedtur for mange lønmodtagere udeblev revolutionen, og kommunisterne fik kun 2.000 stemmer ved valget.
Men hvorfor kom oprøret ikke? Fordi regeringen sørgede for reformer, så samfundet kunne holdes i ro.
Men hvilke virkninger kom der så? Især kom Sønderjylland tilbage til Danmark, fordi Tyskland tabte krigen, og i dag tænker danskerne på krigen set gennem sønderjydernes briller.
Andre virkninger:
Den stærke organisationsmagt er forblevet, og reguleringspolitikken blev grundlagt i disse år.
Og hvorfor tabte Tyskland så krigen?
Fordi de ville for meget efter at de havde vundet ved Østfronten, og fordi de lod for mange soldater blive derovre,
og selvfølgelig fordi USA gik med i krigen – provokeret af tyske ubåde.
Og bagefter måtte politikerne i Tyskland rydde op – militæret havde ellers taget teten midt under krigen.

Kommende foredrag kan ses her: http://industriensforedragsforening.dk/

Skrevet af H.W.

De seje små i Bredgade

Maria Bøgedal og Lars Frandsen med en af de populære varer i "De seje små"
"De seje små" på Bredgade 47
“De seje små” på Bredgade 47

På adressen Bredgade 47 i Aarup er der kommet en ny forretning, “De seje små”.
Den ejes af Lars Frandsen, men denne dag talte Aaarup.dk med Maria Bøgedal, der ekspederede i forretningen.
Den lå tidligere i Vissenbjerg, på adressen Østergade 1, men er nu flyttet til Aarup pga. de bedre muligheder og den større bredde af forretninger. Personalet håber at kunne få et godt salg, ligesom det er typisk for vækstbyen Aarup i al almindelighed.

Maria Bøgedal og Lars Frandsen med en af de populære varer i "De seje små"
Maria Bøgedal og Lars Frandsen med en af de mest populære varer i “De seje små”

Forretningen er i øvrigt uafhængig – ikke med i nogen kæde, og der vil være åbent fra mandag til og med lørdag. Som noget nyt vil forretningen sælge børnetøj, der skifter farve ved regn. Bamser med lys vil også være med i sortimentet, og under børnetøj vil man kunne finde mærkevarer som f.eks. “Småfolk” og “Danefæ”.
Aarup.dk’s medarbejder, der ikke tilhører de aller-yngste årgange ville også gerne vide, om man kunne købe gaver til sine børnebørn uden at komme galt af sted?
Det var Maria Bøgedal ganske sikker på, at man kunne.Personalet vil være parat til til at yde den bedste vejledning til alle aldersklasser.

Ud over det direkte salg i forretningen er der også salg over nettet fra hjemmesiden: http://desejesmaa.dk/

Aarup.dk byder den nye forretning velkommen i bybilledet.

Interview ved Hans Walmar

afstemning

Nye byggegrunde i vækstbyen Aarup

Informationstavlen ved Eventyrhaven med byggegrundene i baggrunden
Informationstavlen ved Eventyrhaven med byggegrundene i baggrunden

På det seneste byrådsmøde i Assens kommune blev det besluttet at udbyde de nye byggegrunde på Eventyrbakken til salg. For at komme til disse grunde skal man dreje ad Mørkmosehøj ved lægehuset, men man kan også komme ind fra Assensvej.
Med frist den 19. november bliver der udbudt 27 grunde til priser fra mellem 295 kr. og 375 kr. incl. moms og kloak. El, vand, antenne og telefon skal man selv betale oveni. Prisforskellene hænger bl.a. sammen med, at der skal planeres mere på nogle end på andre grunde.
Den største grund er på 1322 kvm. og den mindste er på 894 kvm., og ca. halvdelen er over 1000 kvm. Mere præcise oplysninger om salgsvilkårene kan fås ved henvendelse til grundsalg@assens.dk eller tlf. 64747362 (Assens Kommune).
Desuden er der sat en informationstavle op ganske tæt på lægehuset. Salget imødeses med stor spænding – ikke mindst af de mange, der har vist forhåndsinteresse.

Informationstavlen ved Solbakken
Informationstavlen ved Solbakken

For god ordens skyld skal det også nævnes, at der stadig er ca. 5 grunde til salg på Solbakken, der ligger i nærheden.Her er der også en informationstavle.

Det fremadstormende medie Aarup.dk hilser det nye tiltag velkomment og har i den forbindelse talt med de 5 byrådsmedlemmer, der er valgt i 5560 Aarup. Det drejer sig om Dan Gørtz (V), Lars Kr. Pedersen (V), Henning Jensen (V), Leif Rasmussen (A) og

Poul Poulsen (B).

Dan Gørtz , Lars Kr. Pedersen  og Henning Jensen fra Venstre

Modlys på Eventyrbakken
Modlys på Eventyrbakken

De 3 medlemmer af Venstre er meget positive over for det nye tiltag, der ligger tæt ved sportshal, skole. Desuden har de udsigt. Når folk i øjeblikket strømmer til Aarup, skyldes det i følge Venstre nærheden ved motorvej, de gode tog- og busforbindelser, naturen, de mange butikker og de gode foreninger.
Venstre mener også, at de mange nye butikker skyldes det varierede butiksmiljø i Bredgade og den positive omtale af byen. På spørgsmålet om, hvor der så skal bygges, når de nye grunde “er revet væk”, nævner Venstre arealet mellem Assensvej og Møllegyden, og derefter skal der tænkes i vestlig retning på begge sider af Ørsbjergvej. Lars Kr. Pedersen nævner også et område ved Kirsebærhaven med plads til 25 – 30 parcelhusgrunde. Partiet fremhæver også den store vækst i byen de senere år, og Dan Gørtz betoner, at Aarup er den mindre by i hele Region Syddanmark, der vokser mest.

Men skal vi så bare læne os tilbage og nyde fremgangen, spørger Aarup.dk?
Absolut ikke, mener de tre V – medlemmer. Vi skal have mere facaderenovering i forretningsgaden. Enkelte bygninger skal måske have
mere end det. Der må også gerne komme flere lejeboliger i centrum, og der kan bygges højere end nu. Der kan også bygges ved den gl. Aarup-hal, og stationsområdet må gerne blive forskønnet.
Samtidig skal vi have mere grønt, en pænere sti langs åen, og vi må også gerne få flere intercityafgange til Odense, Aarhus og Hamborg.

Leif Rasmussen fra Socialdemokratiet

Eventyrbakken ligger lige over Aarupskolen
Eventyrbakken ligger lige over Aarupskolen

Leif Rasmussen fremhæver også den særdeles gode beliggenhed af de nye grunde – tæt på skolen og hallerne, og desuden er der udsigt fra det kuperede område. Og vi skal have den slags grunde, fordi vi ligger fint ved motorvejen, og fordi vi har gode bus- og togforbindelser.
Den aktive handelsstandsforening og den gode lokale handel får flere nye til også at komme hertil – man skal jo være der, hvor kunderne er, siger han.
Han mener ligesom Venstre, at de nye grunde bør ligge mellem Assensvej og Møllegyden, altså mod vest. Generelt er det positivt, at flere kommer hertil. Det gavner hele vejen rundt – handel, skole og foreninger.

Skal der også noget helt nyt til?
Ja, siger Leif Rasmussen, vi skal tænke i at fastholde befolkningen, og måske mangler vi noget for dem, der ikke dyrker traditionel idræt, f.eks. en skateboard-bane og en skøjtebane.

Poul Poulsen fra Det radikale Venstre

Eventyrbakken ligger på en skråning med alle de muligheder det giver
Eventyrbakken ligger på en skråning med alle de muligheder det giver

Poul Poulsen mener som de to andre partier, at nærheden ved skole, dagligvarebutikker, fritidsfaciliteter og trafiklinjer med god betjening gør de nye grunde meget attraktive. I samme retning trækker den fornemme natur, f.eks. Brende Å.
Men hvad er det der trækker folk til?
Det er nærheden ved både Odense og trekantområdet. Og så har byen alt, incl. en lang række specialbutikker samlet i en gade, der ikke er ødelagt af en jernbanelinje.
Desuden har Aarup et godt opland med f.eks. Grønnemose, der er en god pendlerby lige ved motorvejen. Adgangen herfra til Aarup skal dog sikres via en cykelsti og gerne også ved den nye 5-bens-rundkørsel, der giver let adgang til det lokale industriområde ved hovedvej/motorvej. Desuden er der allerede et industriområde ved Bogensevej, men det ville være bedre til boliggrunde.

Hvorfor kommer der 5-6 nye forretninger på få uger?
Fordi der allerede kommer kunder til byen fra et godt opland, og også fordi byen har en lokal bank, der gerne understøtter de nye erhvervsaktiviteter, siger Poul Poulsen.

Hvor skal der udstykkes senere?
Her mener det radikale byrådsmedlem det samme som medlemmerne fra A og V, altså trekanten mellem Assensvej og Møllegyden. Men på lidt længere sigt kunne det skrånende område mod nordvest ved Ørsbjergvej også være interesant.
Han ser positivt på væksten i Aarup, men kan også konstatere tilbagegang i resten af kommunen, og samtidig bliver der flere ældre og færre børn – så der er også en stor udfordring.

Hvordan kan vi leve op til fremgangen?
Der skal en del byrenovering til, og både stationsområdet og en del forretninger må gerne få et løft. Men det gode liv omkring Industrien er et stort plus for by og egn.
Men vi skal nok også overveje introdage, introture og PR-kampagner, slutter Poul Poulsen.

Med grundene på Eventyrbakken får man også en flot udsigt.
Med grundene på Eventyrbakken får man også en flot udsigt.

Artikel og interviews ved H.W.

Delikatessen åbnet i Aarup

Lars Peter Christiansen fra Delikatessen viser oste-lokalet frem. Her vil man hver fredag kunne købe ost.
Lars Peter Christiansen fra Delikatessen med et udvalg af smørrebrødet
Lars Peter Christiansen fra Delikatessen med et udvalg af smørrebrødet

Aarup.dk har været på besøg hos Lars Peter Christiansen, der åbner Delikatessen på adressen Bredgade 57 B torsdag den 30./10.

Han vil bl.a. sælge afskåret pålæg, “rigtigt slagterpålæg”, håndmadder, luksus kantinesmørrebrød, dansk smørrebrød og smørrebrød opkaldt efter kendte Aarup-borgere. Desuden sælges dagens suppe og platter.

 

 

Lars Peter Christiansen fra Delikatessen viser oste-lokalet frem. Her vil man hver fredag kunne købe ost.
Lars Peter Christiansen fra Delikatessen viser oste-lokalet frem. Her vil man hver fredag kunne købe ost.

I et særligt lokale bag forretningen vil man hver fredag mellem 11 og 16.30 kunne købe oste fra små uafhængige mejerier – og efter at have fået smagsprøver, så kunderne er sikre på kvaliteten.

Lars Peter ser meget positivt på befolkningsudviklingen i byen (f.eks. + ca. 100 indb. i 2013) og på forretningsmiljøet i øvrigt.
Han har absolut baggrunden i orden for den nye aktivitet, idet han er uddannet både som slagter og kok. Sidst arbejdede han som pølsemager i Skallebølle Slagtehus.
Han kan fremover kontaktes på tlf. 50418090 eller mail: delikatessenaarup@gmail.com. Menukort m.m. kan ses på delikatessenaarup.dk

 

I forretningen eller på delikatessenaarup.dk vil man kunne få brochurer, der giver et overblik over varesortimentet.

Aarup.dk ønsker til lykke med den nye forretning.

Interview ved H.W.